Αρχική » » Ασβός

Ασβός

Ασβός(Meles meles)
Είναι το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας στη χώρα μας. Έχει μήκος 60-70 cm, ύψος 30 cm, ουρά 15-20 cm και βάρος 10-18 Kgr. Έχει σώμα ογκώδες και συμπαγές, πόδια κοντά, ρύγχος οξύληκτο, μάτια μικρά χρώματος σκούρου καφέ, αυτιά μικρά ημικυκλικά και ουρά κοντή θυσανωτή.


Τα πόδια έχουν 5 δάκτυλα και είναι εφοδιασμένα ιδιαίτερα τα μπροστινά, με μακριά καμπύλα και ισχυρά νύχια. Το τρίχωμα του είναι σκληρό και αποτελείται από μακριές σμηριγγώδεις τρίχες και πυκνό υποτρίχωμα.

Ο χρωματισμός του στο πάνω μέρος του σώματος και στα πόδια είναι μαύρος ενώ τα άκρα των αυτιών και της ουράς λευκός.
Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι δύο πλατιές επιμήκεις λωρίδες χρώματος σκούρου καφέ, οι οποίες ξεκινούν από το άκρο του ρύγχους, περιβάλλουν τα μάτια και καταλήγουν πίσω από τα αυτιά.


Ο ασβός είναι ζώο νυχτόβιο. Περνάει τη μέρα κρυμμένος στη φωλιά του, που είναι στρωμένη με άχυρο και μοιάζει με πολύπλοκο τούνελ για να μπορεί να διαφεύγει ο κάτοικος της σε περίπτωση κινδύνου. Σ’ όλη του τη ζωή ο ασβός έχει τον ίδιο σύντροφο και μοιράζεται τη φωλιά του με την υπόλοιπη οικογένεια του.
Στις αρχές της Άνοιξης το θηλυκό φέρνει στον κόσμο 3-5 μικρά, τα οποία μετά από 6 βδομάδες ζουν χωριστά από τους γονείς τους.

 
back to top