Ενυδρίδα ή βίδρα (Lutra lutra).
Η ενυδρίδα ή βίδρα, όπως είναι πιο γνωστή, είναι πολύ συνηθισμένο θηλαστικό για τη χώρα μας. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια για το λόγο αυτόν μοιάζουν μεταξύ τους.
Είναι υδρόβια ζώα. Μπορούν να κολυμπήσουν κάτω από το νερό για εκατοντάδες μέτρα. Τρέφονται με ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Η φωλιά της βρίσκεται κοντά στο νερό, είναι υπόγεια και έχει πάντα δύο ανοίγματα.
Είναι ζώα παιχνιδιάρικα σε όλη τους τη ζωή και εξημερώνονται εύκολα όταν συλληφθούν σε μικρή ηλικία. Στην περιοχή μας η βίδρα φωλιάζει κατά μήκος των όχθων και ζει μέσα στα ποτάμια.
Πως θα την αναγνωρίσουμε: Αναγνωρίζονται εύκολα. Έχουν λεπτό κορμό (μήκους 55-85 εκ.), μακρύ λαιμό, μακριά ουρά (35-55 εκ.), μικρά αυτιά και κοντά πόδια. Πολλές φορές στέκονται στα δύο πίσω πόδια. Η γούνα τους είναι χρώματος σκούρο καφέ στην πλάτη, πιο ανοιχτόχρωμη κάτω, ενώ στα μάγουλα και στο λαιμό είναι άσπρη.
Η γούνα της ενυδρίδας της προσφέρει, λόγω της δομής των τριχών, μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μόνωση από το κρύο και την υγρασία: Η γούνα της συνολικά έχει από 80 έως 100 εκατ. τρίχες αρκετές ώστε να της παρέχουν επαρκή μόνωση από το κρύο και την υγρασία, συγκεκριμένα υπάρχουν ώς και 50000 τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό και ξοδεύει καθημερινά το δέκα τοίς εκατό του χρόνου της για την φροντίδα της γούνας της.
Αναπαραγωγή
Η κύρια εποχή αναπαραγωγής είναι το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί 58-62 ημέρες. συνήθως γεννά από ένα έως τέσσερα μωρά, τα οποία γεννιούνται τυφλά, ζυγίζουν περίπου 80 έως 100 γραμμάρια και έχει μήκος σώματος, το οποίο σπάνια υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Τα μικρά ανοίγουν τα μάτια τους νωρίτερα από 30 μέρες και την πρώτη απόπειρα να κολυμπήσουν την κάνουν από την έκτη εβδομάδα της ζωής τους. Αρχικά θηλάζουν από 8 έως 14 εβδομάδες και παραμένουν υπό την προστασία της μητέρας τους περίπου 14 μήνες μέχρι να μάθουν να κυνηγούν μόνα τους.
Τα αρσενικά ωριμάζουν σεξουαλικά στα δύο χρόνια ενώ τα θηλυκά μπορούν να αναπαράγουν από το τρίτο έτος.
Εχθροί
Αιχμάλωτες βίδρες μπορούν να φθάσουν στην ηλικία μέχρι 22 ετών. Στη φύση, που ζουν οι βίδρες δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτή την ηλικία, καθώς μόνο το 15 τοις εκατό των νεογνών ενός χρόνου καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα τρία χρόνια. Κατά μέσο όρο, ζουν 8 μέχρι 13 ετών.
Οι εχθροί της Βίδρας είναι ο λύκος, ο λύγκας, οι αετοί και τα ελεύθερα σκυλιά . Ιδιαίτερα οι νεαρές Βίδρες πέφτουν εύκολα θύματα στους παραπάνω εχθρούς.
Ωστόσο ο πιο επικίνδυνος εχθρός της ενυδρίδας, είναι ο άνθρωπος.
Η καταστροφή και η ρύπανση των υδάτων, η διατάραξη του φυσικού περιβάλοντος τα μολυσμένα ψάρια, είναι ο κύριος λόγος που οι ενυδρίδες δεν θα καταφέρουν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία.
Βιότοπος
Προτιμά ρηχά ποτάμια με κατάφυτες όχθες και βάλτους με πλούσια βλάστηση. Η μείωση αυτών των οικοτόπων καθώς και το κυνήγι έχουν περιορίσει την Βίδρα αισθητά.
Αναζητά για την διαμονή της γλυκά πεντακάθαρα νερά, πλούσια σε ψάρια και όχθες με πυκνή βλάστηση ώστε να της παρέχετε επαρκή κάλυψη.
Επίσης μπορούν να ζήσουν και σε αλμυρό νερό, μόνο στην Σκανδιναβία και στη Σκωτία.
Ο τόπος διαμονής είναι πολύ καλά καμουφλαρισμένος, ωστόσο η παρουσία τους προδίδετε συνήθως από τα αποτυπώματα στο λασπώδες έδαφος ή στο χιόνι όχι μόνο από τις πατημασιές αλλά και απο το χαρακτηριστικό σύρσιμο της ουράς.
Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος υπό αυστηρή προστασία και για το οποίο επιβάλλεται ο καθορισμός ειδικών ζωνών διατήρησης). Επίσης, προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος της πανίδας υπό αυστηρή προστασία), από το CITE (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, 1973, ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις), από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 (ως προστατευμένο είδος) και από το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδος-IUCN Red List (Κόκκινο Βιβλίο, ως τρωτό είδος).
Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας