Αρχική » » Αγριόγατα

Αγριόγατα

Αγριόγατα (Felis silvestris)
Χαρακτηριστικά
Η εμφάνιση της άγριας γάτας είναι μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από μια ήμερη γάτα. Οι αρσενικές αγριόγατες έχουν συνολικό μήκος 83 έως 97 cm και βάρος 3,0 - 6,5 kg, ενώ οι θηλυκές, έχουν συνολικό μήκος 73 έως 94 cm και βάρος 2,3 -. 4,9 kg, η ουρά είναι φαρδιά και σχετικά κοντή και με χαρακτηριστικούς μαύρους δακτύλιους, τα μάτια απέχουν σχετικά πολύ μεταξύ τους. Στη γούνα ανάμεσα από τους μηρούς υπάρχει ένα μικρό μαύρο σημείο και το κάτω μέρος είναι κοκκινωπό. Το πάνω μέρος της γούνας δεν έχει έντονα χρώματα και μοιάζει σαν να έχει ξεθωριάσει, επίσης έχει μία χαρακτηριστική συνεχή μαύρη γραμμή στην πλάτη της.

Η ευρωπαϊκή αγριόγατα προτιμάει, μεγάλα πυκνά δάση, με αραιά ξέφωτα, με φυλλοβόλα δέντρα. Η ολοένα αυξανόμενη αστικοποίηση ο κατακερματισμός των δασών απειλούν άμεσα την αγριόγατα. Η αγριόγατα ζει μόνο σε ήσυχα χωρίς όχληση δάση, εκεί μπορεί να κυνηγήσει με ησυχία και να αναπαραχθεί.
Η παρουσία της αγριόγατας σε ένα βιότοπο, είναι δείκτης ότι ο συγκεκριμένος βιότοπος δεν έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του ανθρώπου είτε αυτό λέγετε μόλυνση, όχληση, υλοτόμηση ή έντονη παρουσία του ανθρώπου.


Συμπεριφορά
Η ευρωπαϊκή αγριόγατα είναι μοναχική και αποφεύγει τον άνθρωπο. Όπως και στις συγγενικές γάτες η ζωή τους είναι ως επί το πλείστον καθιστική, συνήθως παραμονεύει και επιτίθεται αιφνιδιαστικά στα θύματά της με ένα άλμα. Πολύ σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες θα κυνηγήσει μακριά από την κάλυψη του δάσους, σε ανοιχτά μέρη.
Εχουν πολύ αναπτυγμένες αισθήσεις που σε συνδιασμό με την υψηλή νοημοσύνη τους, μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα τους φυσικούς κινδύνους, με την όσφρηση μπορεί να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει αμέσως τον κίνδυνο.
Τα χαρακτηριστικά μεγάλα νύχια σε συνδιασμό με τα κοφτερά δόντια την οξύτατη όραση και ακοή τη δυνατότητα να αναρριχώνται στα δένδρα με πολύ μεγάλη ευκολία το καθιστούν ένα δυνατό θηρευτή, επιπλέον έχει την ευκινησία που διακρίνει όλες τις γάτες. Όλα αυτά τις καθιστά ένα πολύ επικίνδυνο και επιτυχημένο κυνηγό.
Η περιοχή επικράτειας σε μέγεθος ποικίλει, άν η επικράτεια έχει σχετική αφθονία από θηράματα αρκούν 2 έως 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα, άν όχι ΄μεγαλώνει και η επικράτεια μέχρι τα 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μπορεί και περισότερα.
Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη επικράτεια από τα θηλυκά.

Αναπαραγωγή
Η εποχή του ζευγαρώματος της αγριόγατας αρχίζει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Η περίοδος κύησης είναι περίπου εννέα εβδομάδες, το θηλυκό γεννά σε ασφαλές και καλά κρυμένο μέρος συνήθως δύο έως τέσερα μικρά. Σε 4 μέχρι οκτώ μήνες τα μικρά ενηλικιώνονται και αρχίζουν να αναζητούν τη δική του επικράτεια. Η θνησιμότητα στις νεαρές αγριόγατες είναι υψηλή, κάτω από ιδανικές συνθήκες μπορεί να ζήσει από 12 έως 15 χρόνια.
Οι οικόσιτες γάτες που αγρίεψαν παραμένουν σε άμεση γειτνίαση με τους ανθρώπινους οικισμούς, οι αγριόγατες αντίθετα αποφεύγουν να ζούνε κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες, αυτό έχει σαν συνέπεια να μην έρχονται συχνά σε άμεση επαφή τα δύο είδη ακόμη και άν τα όριά τους συμπίπτουν είναι πολύ σπάνιο να ζευγαρώσουν, παρ όλο που η οπτική ομοιότητα είναι μεγάλη ανάμεσα στην γάτα και στην αγριόγατα, αυτό δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά είδη γάτας.
Η αγριόγατα είναι το μόνο είδος γάτας που δεν μπορεί να εξημερωθεί, ακόμη και αγριόγατες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία δεν μπορούν να συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, ποτέ δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να τις αγγίξει και πάντα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας, ή προσπαθούν να μην κάνουν την εμφάνισή τους αισθητή όσο διαρκεί η ανθρώπινη παρουσία.
Φωτογραφίες αγριόγατας σε φυσικό περιβάλλον έχουμε μόνο από την δεκαετία του 50 και μετά! Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό περιβάλλον.
Η παρουσία της αγριόγατας σε μιά περιοχή σπάνια γίνεται άμεσα αντιληπτή με οπτική επαφή.

Διατροφή
Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της αγριόγατας αποτελείται κυρίως κατά 80% με μικρά θηλαστικά (ποντίκια αρουραίοι, κ.λπ.). Μόνο περιστασιακά κυνηγούν άλλα ζώα όπως λαγούς, πουλιά, σαύρες, βατράχια και έντομα. Επίσης σε στιγμές ανάγκης θα τραφεί και με χόρτα ή φρούτα.
Οριοθετεί το χώρο της, τον οποίο υπερασπίζεται με μεγάλη μαχητικότητα.

Πως θα την αναγνωρίσουμε: Μοιάζει με την κατοικίδια γάτα. Έχει όμως μεγαλύτερα πόδια και κεφάλι και μικρότερη ουρά.
Το τρίχωμα είναι μακρύ και στο άκρο του είναι στρογγυλωμένο. Το χρώμα της είναι γκριζοκίτρινο με σκούρες ραβδώσεις στο σώμα και μαύρους δακτύλιους στην ουρά.

Προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία), από το CITE (ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις) και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του Ελληνικού χώρου). Η αγριόγατα μοιάζει πάρα πολύ με την οικόσιτη γάτα.

Συγγενικά είδη που ανήκουν στο ίδιο γένος είναι ο α. ο γαντοφορεμένοςπου ζει στην κεντρική Αφρική και θεωρείται ο πρόγονος της κατοικίδιας γάτας και ένα άλλο είδος που ζει επίσης στην Αφρική και είναι ένα από τα πιο μικρόσωμα αιλουροειδή. Συγγενικά είδη ζουν και στην Ασία και στην Αμερική.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας

 
back to top