Αρχική » » Λιμνοβάτραχος

Λιμνοβάτραχος

Λιμνοβάτραχος (Rana ridibunda)
Προστατεύεται από τη σύμβαση της Βέρνης ως είδος πανίδας υπό προστασία.
Είναι ο πιο συνηθισμένος βάτραχος. Ζει σε όλα τα στάσιμα ή βραδέως κινούμενα νερά της χώρας μας. Ζει στο νερό σε περιοχές με πυκνή βλάστηση.
Bρίσκονται σχεδόν σε όλο το μήκος των ποταμών μας, όπου η ταχύτητα της ροής μειώνεται.
Πρόκειται για είδος που είναι πολύ κοινό σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Προτιμά να μένει πάντα κοντά στο νερό και σπάνια θα τον δούμε σε απόσταση μεγαλύτερη από 5 μέτρα από την πιο κοντινή όχθη. Κυνηγάει την ημέρα και μόνο την εποχή του ζευγαρώματος γίνεται και νυχτόβιο. Τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος τα 10 cm ενώ τα θηλυκά μέχρι 15 cm και ζουν μέχρι 11 χρόνια. Η κύρια εποχή που ζευγαρώνουν είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούνιο. Σε ηλικία αναπαραγωγής φτάνουν τα αρσενικά σε 2 χρόνια ενώ τα θηλυκά σε 3. Τα θηλυκά γεννούν μερικές εκατοντάδες αυγά και σε ένα χρόνο μπορεί να κάνουν μέχρι 10.000 αυγά!!! Τα γεννούν σε μπάλες και τα κολλάνε σε φυτά, κοντά στην όχθη του ποταμού ή της λίμνης. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μια βδομάδα περίπου και η μεταμόρφωση από γυρίνους σε βατράχους γίνεται σε 1 - 2 μήνες (ανάλογα με την θερμοκρασία).
Τρέφονται με σκαθάρια, μύγες, κάμπιες πεταλούδας και πολλά άλλα έντομα. Επίσης μικρά ποντίκια πουλιά συχνά και μικρά του ίδιου είδους. Όταν είναι ακόμα γυρίνοι τρέφονται με άλγες αλλά και μικρά οστρακοειδή και άλλους ζωντανούς μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στο νερό. Κάποιες φορές τρώνε και πιο μικρούς γυρίνους, αλλά και αυγά άλλων υδρόβιων εντόμων ή ζώων.


Πως θα τον αναγνωρίσουμε: Το χρώμα του είναι κιτρινοπράσινο έως πράσινο. Έχει αχνές ραβδώσεις στην πλάτη και τα πόδια. Έχει πολύ μακριά πίσω άκρα και μπορεί να κάνει μεγάλα άλματα. Τα φύματα είναι πολυάριθμα μικρού μεγέθους και δυσδιάκριτα. Έχει στην πλάτη δύο γραμμοειδή εξογκώματα συνήθως ανοιχτότερου χρώματος.

 
back to top