Αρχική » » Νερόφιδο

Νερόφιδο

Νερόφιδο Natrix natrix (Linnaeus, 1758)
Γενικές Πληροφορίες:
Μη δηλητηριώδες. Τα υποείδη που απαντούν στην Ελλάδα είναι τα Natrix natrix persa (Pallas, 1814), Natrix natrix fusca (Cattaneo, 1990) (Κέα) και Natrix natrix schweizeri (L. Müller, 1932) (Μήλος, Κίμωλος, Πολύαιγος). Σε νησιά των Κυκλάδων βόρεια της Κιμώλου απαντούν διασταυρώσεις Νερόφιδων ανάμεσα στα δύο υποείδη N.n.schweizeri και N.n.persa. Ολικό μήκος συνήθως έως 100cm, σπάνια μεγαλύτερο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 2m. Τα θηλυκά μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Προτιμά υγρότοπους κάθε είδους αλλά δραστηριοποιείται και εκτός νερού, συχνά πολύ μακρυά από αυτό. Μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σχεδίων. Κολυμπά πολύ επιδέξια και γρήγορα.


Τρέφεται με αμφίβια, ψάρια, τρωκτικά, ερπετά, νεοσσούς και ασπόνδυλα. Ζευγαρώνει την άνοιξη. Στην διαδικασία ζευγαρώματος μπορεί να συμμετέχουν πολλά αρσενικά, σχηματίζοντας έναν σωρό γύρω από το θηλυκό, διεκδικώντας το ζευγάρωμα. Τα θηλυκά, ανάλογα με το μέγεθος, μπορούν να εναποθέσουν από 2 έως 100 αυγά (συνήθως περίπου 30) τα οποία εκκολάπτονται μέχρι και 2 μήνες μετά.

Αν πιαστεί και νιώσει κίνδυνο, εκκρίνει έντονα δύσοσμο υγρό και συχνά προσποιείται το νεκρό γυρίζοντας ανάποδα, με ανοιχτό το στόμα και την γλώσσα έξω. Σπανίως μπορεί να προσποιηθεί επίθεση πλαταίνοντας το κεφάλι και "σφυρίζοντας", όμως σχεδόν ποτέ δεν δαγκώνει. Σε πολλές περιοχές το αναγνωρίζουν ως Οχιά και το σκοτώνουν. Εντελώς ακίνδυνο φίδι.

Πηγή: Herpetofauna


Στεφανοφόρος

Λαφιάτης

Δενδρογαλιά

Σαπίτης
Νερόφιδο

Λιμνόφιδο

Σαΐτα

Οχιά
Αστρίτης

Νανόχεντρα

Τυφλίνος

Δηλητηριώδη φίδια
 
back to top